Kuststigen

Vandra på Kuststigen

Kuststigen är en vacker och havsnära vandringsled som löper längs med Bohusläns kustremsa, från Uddevalla och Tjörn i söder till norska Moss i norr. Att vandra på Kuststigen är en unik upplevelse och här finns natur och landskap som du inte kan uppleva någon annanstans. En vandring på Kuststigen är något vi rekommenderar alla vandrare att göra någon gång i livet, för att blicka ut över västkustens arkipelag från en hög klipptopp är något alldeles extra.

Kuststigen: ett samarbete utöver det vanliga

Kuststigen invigdes 2007 och är ett samarbete mellan Norge och Sverige i projektet ”Kustnära vandringsleder”. Kustlandskapet i Bohuslän, likväl som i norska Östfold och Akershus, har varit bebott ändå sedan inlandsisen försvann och är perfekt för vandring. Kuststigen lämpar sig för sammanhängande vandringar, med undantag för några delsträckor där leden gör uppehåll. Du kan också välja att göra rundslingor i anslutning till Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lysekil, Sotenär, Tanum eller Strömstad.

Vandra genom Bohusläns historia

Kuststigen bjuder på underbar natur som vittnar om den rika historia som Bohuslän besitter: en vandring med berättelser från många århundraden. Här samsas medeltida kyrkor och herrgårdar med pittoreska fiskesamhällen och fornlämningar. Du vandrar över berg och genom dalar, genom skogar och intill vidsträckta ängar med betande kor och hästhagar. Du kan välja den tysta urskogen som ensamt sällskap eller känna den saltstänkta brisen fladdra i håret nere vid havet. Kuststigen är helt enkelt en fantastisk upplevelse!

Kuststigen kring Strömstad

Kring Strömstad med omnejd kan du gå från Kosteröarna ner längs Seläters Havsbad, Svinesund och Tanumstrand till Fjällbacka. Den sträckan är ungefär nio mil. Vill du följa Kuststigen i ”sifferordning” är det etapp 16 till 23 som tar dig från Fjällbacka upp till Strömstad och Koster nära norska gränsen. Vill du övernatta längs vägen är Lagunen Camping & Stugor i Strömstad en ypperlig mellanlandning.

Kuststigen är lång och på sina ställen riktigt krävande. Så glöm inte att köpa rejäla kängor och andra nödvändigheter inför ditt äventyr.

Fakta

 Längd

Hela Kuststigen består av 23 etapper på nästan 70 mil, med skiftande karaktär som lämpar sig för såväl dags- som flerdagsturer och riktigt långa vandringar.

 Ungefärlig tid

Att vandra de nio milen nära Strömstad i blandad terräng tar sin tid (för att inte nämna de totala 70 milen!). Särskild om du vill stanna till och insupa den bohuslänska atmosfären på vägen. Vill du gå hela sträckan som är i någorlunda anslutning till Strömstad – från Fjällbacka till Koster – bör du planera in åtminstone två dagars vandring.

 Markering

Leden är lätt att följa genom dess blå markeringar på stolparna. Kuststigen är en del av Nordsjöleden och ansluter även till Bohusleden och Soteleden på vissa ställen. Tillsammans bildar lederna ett storslaget vandringssystem som knyter samman områden med kontrastrik kust- och skogsmiljö.

Svårighetsgrad medelsvår till svår

Kuststigen är på sina ställen ganska krävande, så planera strapatsen därefter. Men väl ute i det vilda kommer det vara värt ansträngningen.

Start och mål

Kuststigen går från Uddevalla ner till Tjörn och därefter norrut igen. Den långa leden avslutas vid Blyaget Brygge i norska Nesoddtangen.

Hitta hit:

Eftersom Tjörn, Orust, Fjällbacka och Strömstad är välkända platser är det jättelätt att välja var du vill påbörja vandringen. Väljer du de södra etapperna åker du E6:an till Stora Höga-motet och svänger av på väg 160 mot Stenungsund. Därifrån tar du dig enkelt till både Tjörn och Orust.
Vill du hellre påbörja vandringen i Strömstadstrakten är det bara att fortsätta norrut på E6:an och följa skyltarna.

Vandra invåren på Koster!

Flera datum


Vandra med guide tillsammans med vänner, familj eller kollegor.
LÄS MER OCH BOKA

Äntligen sommartid!

30 - 31 mars 2019


Upplev första sommartiden sista helgen i mars. Fira in våren på Lagunen!
BOKA DIREKT

Första maj till fots

30 april - 1 maj 2019


Härliga maj kan bjuda på dramatik, både på land och till havs. Upplev skådespelet på nära håll.
BOKA DIREKT

Heja Norge!

17 - 19 maj 2019


Hylla Norge längs någon av alla vandringsleder vägg i vägg med grannlandet.
BOKA DIREKT

Rubrik äta eller mat

Vel imi, inihicatus explaut quiae. Ulliquae de vitasit volo id quiatest, ipsunt dem. Exerum alita voluptas debis non possunt officiis duntia viduntio te volor sum velicto test, aliciae ritiunt facepuda conserf erist, ea nos arum facid estiam ut volorita ad que exerupt atempel ecabo. Vel imi, inihicatus explaut quiae. Ulliquae de vitasit volo id quiatest, ipsunt dem. Exerum alita voluptas debis non possunt officiis duntia viduntio te volor sum velicto test, aliciae ritiunt facepuda conserf erist, ea nos arum facid estiam ut volorita ad que exerupt atempel ecabo.

Servitör bär mat och cider.
Matställe 1

Vel imi, inihicatus explaut quiae. Ulliquae de vitasit volo id quiatest, ipsunt dem.


 Matställen finns  Passar barnfamiljer
 Bra kommunikationer  Lätt

Bild på Rökeriet.
Matställe 2

Vel imi, inihicatus explaut quiae. Ulliquae de vitasit volo id quiatest, ipsunt dem.


 Matställen finns  Passar barnfamiljer
 Bra kommunikationer  Lätt

Matställe 3

Vel imi, inihicatus explaut quiae. Ulliquae de vitasit volo id quiatest, ipsunt dem.


 Matställen finns  Passar barnfamiljer
 Bra kommunikationer  Lätt

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.