Saltö

Vandra på Saltö

Saltö erbjuder mycket spännande för den som är sugen på vandring! Öns vackra naturreservat innehåller bland mycket annat ståtlig tallskog och oväntat kuperad terräng, med både berg och dalgångar. Över hela ön går även ett nät av upptrampade stigar, redo att utforskas av nyfikna fötter.

En arkipelag med skiftande och slående vacker natur

Dryga milen söder om Strömstad ligger Saltö, längst västerut i Tjärnöarkipelagen. Denna del av Strömstad är bland kommunens mest populära vandringsområden. Och det finns många anledningar till det! Trots sin relativt lilla yta (ön är 193 hektar) ryms här väldigt mycket och skiftande natur. Den typen av ursprunglig kusttallskog som breder ut sig över ön finns bara i norra Bohuslän. Karga granitklippor leder ner till havet. På sommaren blommar här fridlysta orkidéer och varje höst växer kantarellerna vilt. Vandrar du så Saltö finns möjligheten att se både rådjur, älg och räv. På sina ställen är här nästan lika trolskt vacker som en John Bauer-målning.

Familjevänlig vandring

Trots tät och kuperad mark finns som sagt många olika stigar. Så det går hur bra som helst att ta med de familjens minsting och göra en härlig heldag ute i naturen bland träd och mossklädda stenar. Eller bara strosa i lugn och ro på breda stigar längs tallskogens resliga stammar. Bestäm vilken vandringsvariant som passar dig och din familj, här finns princip alla möjligheter. Saltö är nästan ett naturens eget nöjesfält, ett sommarland som har öppet året runt.

Underbara badställen

Efter några timmars härlig vandring kan det vara skönt med en stund vid vattnet, som avkopplande avbrott. Även här är Saltö rikt på härliga möjligheter. Vill du leta efter småvikar eller hellre dyka från klippor så ges båda möjligheterna.  Eller är stränder mer tilltalande finns även det. Dessutom har naturreservatet en spännande snorkelled: en naturstig på grunt vatten med massor av roligheter att upptäcka.

På Saltös naturreservat trivs bland annat det europeiska ostronet tillsammans med färgglada alger, hästmusslor och annat spännande.

Naturreservatet

Saltö naturreservat består av nästan lika mycket vatten som land, och är en av entréerna till Kosterhavets nationalpark. Området är ett av Sveriges rikaste på arter: cirka 12 000 djur- och växtarter finns över och under ytan. Observera, Saltös naturreservat har ett antal bestämmelser, kolla in www.kosterhavet.se för fullständiga föreskrifter.


 Längd

Saltö är knappt 400 hektar, både ö och vatten inräknat. Cirka 1.5 kilometer lång och ungefär lika bred.

 Ungefärlig tid

Tiden för vandringen beror helt på dig och ditt sällskap, eller vilken typ av vandring ni är ute efter. En halvtimmes strosande eller heldag i det vilda; på Saltö har du friheten sätta de egna gränserna för tid och äventyr.

 Markering

Saltö är ingen traditionell vandringsled och innehåller därför inga sådana markeringar.

 Svårighetsgrad medel

Stigarna och vandringen på Saltö kan klassificeras som allt från enkla till medelsvåra eller svåra. Väljer du upptrampade stigar är den enkel, men ute bland buskar och skog ökar svårigheten såklart rejält.

Start och mål

Börja förslagsvis vid Västra bryggan vid öns norra punkt. Vandra längs vattenlinjen ner mot Kobukten, med avstickare inåt ön för variation av naturen. Följer du vattenlinjen kommer du till slut tillbaka till överfarten från Tjärnö.

Hitta hit:

Ta bilen eller buss med Västtrafik, avfarten ligger nära Daftö Resort mellan Båleröd och Strömstad. Eftersom Saltö ligger längst ut i ögruppen behöver du åka från fastlandet över Daftö, Öddö och Tjärnö för att komma fram. Under sommartid kan turbåtar angöra. Det går även bra att ta egen båt till Saltö. Tänk dock på att det inte är tillåtet att förtöja och ankra i naturhamn på samma plats mer än två dygn i följd.

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.