Tjurpannan

Vandra på Tjurpannan

Tjurpannan som ligger sydväst om Havstenssund saknar skyddande ytterskärgård och tillhör ett av bohuskustens mest exponerade fastlandspartier. Här stryker inomskärsfarleden tätt förbi och har i alla tider utgjort en fruktad passage bland sjöfarande. Västra delen av området präglas av branta klippstränder, här och var avbrutna vikar med block-, grus och i några fall sandstränder. En stark och ojämförbar upplevelse.

Tjurpannan: ett lättströvat hällmarkslandskap

Även om Tjurpannans naturreservat inte är en traditionell vandringsled bjuder det in till vandring och promenader. Det utsatta läget som en halvö ut mot havet och tidigare betesgång har format ett mycket öppet hed- och hällmarkslandskap som ännu består. Området är lättströvat och från de många höjdpunkterna bjuds storslagna vyer från fastlandet över skärgården ut mot horisonten i sydväst.

En stormig upplevelse!

Ett besök på Tjurpannan under storm är en sällsam upplevelse. Naturreservatet är välkänt sedan länge för sitt mäktiga skådespel när hav och vind bjuder upp till dans. Många skepp förliste här under 1800-talet och Tjurpannan var därför ett fruktat område. Så för den som vill pröva fiskelyckan eller bada från klipporna är dock lugn väderlek en absolut förutsättning. Men en lugn sommardag finns flera härliga badplatser att välja mellan, efter avklarad långpromenad.

Om du klär dig efter väderlek och har lite tur kan ett besök på Tjurpannan bli ett minne för livet.

Fakta

 Längd

Från nord- till sydspets mäter Tjurpannans naturreservat cirka en kilometer. Som bredast är halvön närmare 400 meter.

 Ungefärlig tid

Om du går runt hela Tjurpannans naturreservat avverkar du drygt två kilometer. Tempot bestämmer du själv, utifrån dagsform och väderlek.

 Markering

Eftersom Tjurpannan inte är en traditionell vandringsled finns här inga markeringar att följa.

 Svårighetsgrad medel

Vid mildväder kan alla njuta av en promenad över klipporna. Men ju nyckfullare vindar, desto högre blir svårighetsgraden.

Start och mål

Börja förslagsvis vid Enslingens bod och gå ett varv runt hela naturreservatet. Och glöm inte att njuta av den underbara utsikten!

Hitta hit:

Från E6, väg 163 mot Grebbestad. Därefter mot Havstenssund. 4 km norr ut, vänster vid skylt “Naturreservat”. Passera campingplats och kör rakt ytterligare 250 m. Parkera på den stora parkeringen och promenera på grusvägen sista biten. Parkering finns i anslutning till naturreservatet och framkomligheten är bra med en bred grusväg hela vägen fram till havet.

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.