Västra Rossö och Kockholmen

Vandra på Västra Rossö – Kockholmen

Som en del av Kosterhavets nationalpark bjuder Västra Rossö – Kockholmen på härliga naturupplevelser. Området ligger cirka en mil söder om Strömstad, delar av det är naturreservat. Här finns tall- och bokskog, hällmarker, klapperstensfält och jättegrytor i en vacker blandning. Utöver spännande och utmanande vandringar belönas besökare med en sagolik utsikt över det fagra Kosterhavet.

Historik

Så gott som hela området blev naturreservat redan 1981, då det fick namnet ”Västra Råssö med Kockholmen”. Stora delar av det gamla naturreservatet ingick från 2009 i Kosterhavets nationalpark. Sedan 2017 består naturreservatet av två separata delar: Rossönäset med omgivande havsområde och småöar, samt öarna Inre och Yttre Arsklåvet inklusive deras omgivande havsområde. Eftersom Kockholmen ingår i nationalparken är Rossönäset främst en förbindelse mellan parkeringsplats och nationalpark. Området förvaltas gemensamt med Kosterhavets nationalpark.

Kargt men vackert

Som sista utpost mot havet är delar av området utsatt för mycket vindar. Trots detta erbjuder som sagt Västra Rossö – Kockholmen en varierad terräng för den vandringssugne. Den havsnära leden tar dig ända ner till sydspetsen, omgiven av vindpinad med vacker tallskog – plus gott om sandstränder och inbjudande klippor. Dessa härliga kontraster är en av anledningarna till varför området är så populärt, särskilt under sommartiden. Men bara du är klädd rätt kan du snöra på kängorna och vandra året runt.

Fakta

 Längd

Området är cirka en kilometer långt och 500 meter som bredast.

 Ungefärlig tid

Tiden för vandring är väldigt anpassningsbar, efter vad du och ditt sällskap känner för. På sommaren är det enkelt att lägga hela dagen på att strosa omkring och avnjuta allting.

 Markering

Här finns ingen traditionell vandringsled, därför saknar området markering.

 Svårighetsgrad medel

Västra Rossö – Kockholmen är ganska lättpromenerad terräng som funkar finfint för en familjevandring.

Start och mål

Vid reservatsparkeringen finns en informationstavla och karta över lederna. Så det är en bra plats för både start och mål.

Hitta hit:

Från Strömstad åker du väg 176 söderut och ta in på Rossö Väg. Följ sedan skyltningarna “Västra Rossö” till naturreservatet.

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.