Sagan om Strömstad

Vad tänker du på när du hör Strömstad?

Sagan om Strömstad

Se pris och boka

Mycket mer än räkor och salta bad

Sommarstaden Strömstad är belägen i den del av Skandinavien som en gång enbart kallades för “Viken”. Här bodde människor redan under äldre stenåldern. Följ med på en tur igenom de historiska epoker som skapade Strömstad med nedslag bland viktiga personligheter genom tiden. Båten avgår från Lagunens brygga hela juli!

Mer om båtturen

Turen går igenom de historiska epoker som skapade Strömstad med nedslag bland viktiga personligheter genom tiden. Vi får bland annat veta mer om timmerplatsen Strömmen som anlades under 1500-talet och hur den efter freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt, började utvecklas till en stad. Vi berör också tiden från 1880-talet och fram till 1920 som kan beskrivas som Strömstads blomstringstid. Anledningen var bland annat stenindustrin, en ny sillperiod och fraktfart. Vill du lära dig mer om Strömstad och dess historia? Välkommen ombord!

Observera att den här guidade turen måste förbokas senast kl 12:00 på avresedagen. Barn under 6 år måste bokas på grund av maxantal passagerare ombord. Turen genomförs i samarbete med Strömstads Historieförening.

Boka båttur på Kustevent ››

Priser & tider

Vuxen: 595 kr per person
Ungdom 13-17 år: 325 kr per person
Barn 6-12 år: 210 kr per person
Barn 0-6 år: Gratis

19:00 Avgång Lagunen
22:00 Ankomst Lagunen

Varje onsdag 5 juli – 2 augusti

  • Båtresan
  • Måltid enligt dagens meny
  • Guidning och historieberättande

Dryck tillkommer

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.

[:en]
[:no]

Vandringsleder

Vandringsleder på västkusten

I området kring Lagunen, på Kosteröarna, runt Strömstad med omnejd och längs med västkusten finns fantastiska vandringsleder att förlora sig på. Vandra över bohusgranitens kala klippor, genom blommande fårhagar, på knastrande musselstränder eller på knarrande skogsstigar. Oavsett om du vill utforska Lagunens närområden, Strömstads skogar eller Kosterhavets vackra skärgård finns markerade turer att följa, eller öppna vidder om du vill upptäcka Bohusläns utmärkta vandringsstigar på egen hand. Packa ryggsäcken med en regnjacka, lite matsäck och en kamera och njut av västkusten till fots genom landskapet.

Vill du vandra på vandringsleder lite längre bort från Lagunen finns många vandringsleder i Bohuslän genom fantastiska naturlandskap. Hitta ditt nästa äventyr bland vandringslederna nedan!

LÄS MER HOS TURISTRÅDET VÄSTSVERIGE

Vandra kring Lagunen

Runt Lagunen finns en utmärkt slinga att vandra på och som är en härlig utflykt på sommaren såväl som höst, vinter och vår. Njut av havets salta vindar och den mjukt knakande tallskogen som omger Lagunen medan du tar dig runt med härlig utsikt över Starekilen. På slingan vandrar du över skogsstigar, grusvägar och karga klippor och det är en skön promenad som hela familjen kan vara med på. Kom in till receptionen så hjälper vi dig att komma igång.

Bohusleden

Bohusleden är en mycket omtyckt vandringsled av såväl nybörjare som rutinerade. Den sträcker sig ända från Strömstad i norr till Lindome i söder och tar dig genom vackra kustremsor och djupa skogar. Bohusleden är indelad i flera etapper och du vandrar i både ensamma landskap, över granitklädda klippor och genom mysiga småstäder på din färd. För dig som vandrar i den norra delen inkluderar Bohusleden ett besök på Björnerödspiggen, Bohusläns högsta berg med sina 222 m.ö.h. Missa inte den fantastiska utsikten!

LÄS MER

Kuststigen

Kuststigen startar långt upp i norra Bohuslän, ända uppe i Svinesund. Genom Strömstads Kommun vandrar du in till Vassbottens vackra sjölandskap där Sverige och Norge möts. På vägen snuddar du vid Kosterhavet och skärgårdens mynning, innan du viker av för att njuta av naturen inåt landet. Missa inte att ta dig upp på Björnerödspiggen, som är Bohusläns högsta berg med slående utsikt. Njut av Kuststigens salta havsdofter och de djupa, skyddande skogarna!

LÄS MER

Bild från Tjurpannan, Grebbestad.
Fotograf: Jonas Ingman

Fotograf: Roger Borgelid/Westsweden.com
Bohuslän, Koster

Kosteröarna

Att vandra över de vackra Kosteröarna i Kosterhavet är en magnifik upplevelse med hänförande utsikt! Både Nord- och Sydkoster har utmärkta vandringsleder, två respektive fyra stycken, som passar både nybörjare och rutinerade. Utöver det finns många små och vackra stigar att utforska under din tur. Här känner du den starka havsvinden, de salta dofterna av hav och tång, hör måsarnas skri och möter fascinerande djur och växter på din färd. Vandra på de uppmärkta stigarna eller välj din egen bana längs med öarnas kustremsor – men ta det försiktigt över de hala klipporna, där de salta vågorna letat sig upp på land. För bästa förberedelser, ladda ner appen Kosterhavet eller en karta, som du även kan få på båten ut till Kosteröarna.

LÄS MER

Tjurpannan

Naturreservatet Tjurpannan strax norr om Grebbestad bjuder på mäktig natur och oslagbar utsikt över skärgården. Här vandrar du på den släta, runda bohusgraniten som reflekterar den röda kvällssolens strålar i solnedgången. Utanför Tjurpannan breder västerhavet ut sig och eftersom att det saknas ytterskärgård här, kan du uppleva riktigt häftiga vågor som sköljer in över graniten. När det är stiltje igen, ta ett dopp i det salta vattnet och njut av Bohusläns öppna vidder.

LÄS MER

Västra Rossö och Kockholmen

Naturreservatet Västra Rossö / Kockholmen vid Kosterhavets nationalpark bjuder på otroligt vacker natur att vandra i. Här blandas strandängar och klippig skärgård med tallskog och mjuka skogsstigar. Att vandra här är bitvis en krävande utmaning men den friska luften, den salta doften från havet och den fantastiska utsikten gör det lätt värt besväret. Passa på att ta ett topp i Kosterhavet från de solvarma klipporna!

LÄS MER

Mellan Kobbar & Skär

Besök Ursholmen

Mellan Kobbar & Skär

Se pris och boka

Kosterhavets pärla

Denna guidade båttur ger dig möjligheten att besöka både Ursholmen som är sveriges västligaste fyr och sydkoster med all sin mystik och vackra natur. Under resan ut i skärgården berättar vår guide om kosterhavet och naturen runtom. I arkipelagen utanför Koster, är chanserna stora att träffa på sälar. Kanske kan det bli läge för en ”sälfie”…?

Mer om båtturen

Vill du boka den här båtturen har du två val. Du kan ta turen som endast går till Koster, eller så bokar du till Ursholmen så att du får uppleva det också. Du kan besöka Ursholmen ca 30 min eller Koster ca 2,5 timmar, men också hinna med båda öarna.

På Ursholmen möter Fyrmästaren Axel Haglund upp och berättar om sitt och familjens liv på ön. Han berättar med inlevelse hur familjerna bodde och levde sina liv och om barnen som gick i skolan både på Ursholmen och på Koster. En spännande berättelse med inlevelse och du flyttas tillbaka till tiden det begav sig, mixat med en magisk utsikt över horisonten.

På Koster finns det massa möjligheter för en härlig dag för hela familjen. Här kan du cykla, snorkla, vandra i en unik natur eller ta ett svalkande dopp på någon av alla badstränder. Efter en förmiddag full av aktivitet så finns det flera mysiga restauranger att koppla av och äta gott på.

Priser & tider

Priser heldagstur
Guide på Ursholmen ingår

Vuxen: 375 kr per person
Barn 6-12 år: 145 kr per person
Barn 0-6 år: Gratis
Egen cykel ombord: 170 kr per person
Hyra cykel på Koster: 150 kr per person

Man kan inte boka cykel på Koster genom oss. Detta hyr man själv vid ankomst till Koster.


Priser Lagunen – Ekenäs tur/retur

Vuxen: 240 kr per person
Barn 6-12 år: 95 kr per person
Barn 0-6 år: Gratis

10:00 Avgång Lagunen
10:50 Ankomst Naturum/Ekenäs Sydkoster
11:40 Ankomst Ursholmen
12:10 Avgång Ursholmen

12:50 Ankomst Naturum/Ekenäs Sydkoster
15:10 Ankomst Naturum/Ekenäs Sydkoster
16:00 Ankomst Lagunen

Varje onsdag & fredag 26 juni – 18 augusti

Observera att den guidade turen måste förbokas. Barn under 6 år måste bokas på grund av maxantal passagerare ombord.

Boka båttur på kustevent ››

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.