Makrillfiske

Makrillfiske

Makrillfiske på Lagunen

Upplev äkta fiskelycka på västkusten! Bo på Lagunen och upplev ett magiskt makrillfiske runt om Lagunen. Plocka fram fiskeutrustningen och boka in en helg för gemenskap och härliga fiskedagar! Receptionen hjälper dig gärna att hitta de bästa platserna för makrillfiske. Kanske blir det nyfångad makrill till middag? Och som alla fiskare vet – ingenting är lika gott som nyfångat!

Boka boende direkt

Fiskesätt

De tre mest traditionella fiskesätten för makrillfiske är pilka, dörja eller fiske med kastspö. När du pilkar makrill gör du det från båten genom att släppa ner linan med krok och bete, sen är det bara att vänta tills det hugger. När du dörjar makrill drar du linan och kroken en bit bakom båten samtidigt som du kör båten sakta framåt. När du fiskar med kastspö så kastar du ut draget och linan och sedan sakta vevar in, och vips så hugger makrillen på kroken.

Vart ska jag fiska?

Vi tycker att du ska leta efter platser som är ganska vindstilla och där det är mycket sill i rörelse. Ibland är det så att man får makrill så fort man börjar fiska, medans andra gånger kan det ta lång tid innan något händer. Ge inte upp! Makrillen rör sig i stora stim och över stora ytor, så vips så är du mitt i stimmet och makrillen hugger som aldrig förr!

Bete

När du fiskar makrill kan du antingen använda dig av olika fiskedrag när du fiskar med spö, eller bete så som sill eller räka när du till exempel pilkar från båten. Fiskar du med spö så rekommenderar vi dig att fiska med blanka silvriga skeddrag, liknande en sill. Ska du pilka från båten med bete så rekommenderar vi dig att fiska med sill på kroken.

Välkommen till Lagunen och ett härligt makrillfiske!

Det härliga med makrillfiske är att det passar alla, gammal som ung. Ena dagen får man bara en makrill på kroken, medans man en annan dag hamnar mitt i ett jättestim och har makrill på alla krokar i flera timmar. Ta med familjen eller dina kompisar för att uppleva fiskelyckan på Lagunen, vi hjälper er gärna med tips på vart ni ska fiska.

Den perfekta säsongen för makrillfisket är från mitten av maj till mitten av oktober. Under denna period är makrillen på västkusten för att äta upp sig och lägga sin rom. I slutet av oktober lämnar makrillen kusten för att ta sig till varmare vatten.

Boka boende redan nu!

Ankomst
Avresa
Vuxna
Barn

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.


Öringfiske

Öringfiske

Öringfiske på Lagunen

Upplev äkta fiskelycka i vår på västkusten! I april är det premiär för öringsfisket och ivriga fiskare samlas på Lagunen för att testa fiskelyckan. Bo på Lagunen och upplev ett magiskt öringfiske i Strömstads skärgård. Plocka fram fiskeutrustningen och boka in en helg för gemenskap och härliga fiskedagar! Pröva lyckan på en av våra egna fiskeplatser på området, njut av dagen – och kanske grillar du fångsten på strandkanten samma kväll?

Boka boende direkt

Sugen på en havsöringstur med båt?

I skärgården kring och utanför Lagunen finns det hundratals öar, kobbar och skär att upptäcka. Tidvattenströmmarna från havet i kombination med fina grundområden och djupbranter samt alla bäckar och åar som mynnar ut i havet gör den här delen av Sverige till ett helt fantastiskt område för havsöringsfiske. Öringarna leker i sötvattenåarna och växer sig stora och stridbara ute i havet. Bohuslän är i praktiken helt självreproducerande med vild havsöring.

Vill man prova på fisket och få en rivstart till hur det fungerar så är ett tips att ni åker en tur med Fjordguiden Jonas Nordigårds som hämtar upp er med båten vid vår bastubrygga. Jonas har med all nödvändig fiskeutrustning, lunchpaket och fika samt flytvästar. Ni behöver bara vara klädda för en dag på havet så har ni full service från att ni blir upphämtade tills dagen är klar.

Priset för en heldagsfiske från båt eller kajak är 6900SEK och detta inkluderar lunchpaket och all nödvändig utrustning. Priset täcker hela gruppen på 1-4 personer.

När får man fiska öring?

Hos oss på Västkusten är det tillåtet att fiska öring från och med 1 april till 30 september.

Godkänd storlek

Minimimåttet för lax och havsöring är 45 cm. Fiskar som understiger minimimåttet skall genast släppas tillbaka.

Fiskesätt

Havsöring och Lax kan du fiska med både flugfiskespö och spinnfiskespö. Vill du uppleva spinnfiske så fiskar du med skeddrag, medans fiskar du flugfiske så fiskar du med ”flugor” på ytan.

Här har du fina möjligheter till fångst!

I Bohuslän är inte bara den storslagna naturen och den goda tillgången på havsöring som är lockande, utan även den långa fiskbara kustremsan och dess tillgänglighet, vilket gör västkustens havsöringsfiske unikt. På Lagunen finns flera bra platser att fiska öring på, vår egen favoritplats som många sportfiskare ofta besöker är Trälsund.

Att tänka på!

Vad som är extra viktigt att beakta, är att fisket är reglerat och det bästa är att läsa på vad som gäller innan fisket påbörjas:

  • Fiskeförbud råder mellan den sista september och sista mars och utöver detta finns en del fredningsområden att ta hänsyn till.
  • Man kan givetvis behålla en blank, fin havsöring som mat, men den måste då vara minst 45 cm lång.
  • Tänk på att inte behålla mer fisk än du själv konsumerar i ditt hushåll och den fångst du ämnar återutsätta skall behandlas så varsamt som möjligt. En bra fiskedag kan ge många havsöringar och det gäller att tänka långsiktigt och göra det bästa för att bibehålla det fina fisket.

Boka boende redan nu!

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.