Kajakpaddling i lugna vatten

Paddla kajak i Strömstads södra skärgård

Kajakpaddling på Västkusten har alla möjligheter. Variationen av öar, sjöbodar och Bohuslänska miljöer ger minnen för livet. Lagunen är den perfekta utgångspunkten när man vill upptäcka Strömstads södra skärgård. Här paddlar du i lugna vikar där öarna ger skydd mot höga vågor och båttrafiken är minimal.

Boka boende direkt

Starholmen runt – upptäck vår ö

Lagunen har två sandstränder där du enkelt kan sjösätta din kajak. Där är det lätt och bekvämt att komma ur och i kajaken. Starholmen heter ön på andra sidan vattnet från Lagunen. En tur runt den här ön bjuder på lugna vikar och sagolikt vackra bohuslänska skärgårdsmiljöer. I vårt turförslag startar du rakt västerut genom Trälsund, där öringen leker i strömmarna. Här är det grunt och bara de minsta båtarna kommer igenom. Du fortsätter med Starholmen på din styrbordssida, och när du når den västra delen av ön och ska börja hemfärden kan du göra av avstickare upp i Stigfjorden, som är en del av norra Öddö. På tillbakavägen passerar du Tankarna, som är ett klassiskt makrillställe för Strömstadbon. Här har vi dragit många tusen ”gaisare” genom åren. Missa inte insidan av den lilla ön, innan du paddlar tillbaka mot Lagunen

Ladda ner GPX-fil

Svårighetsgrad

I huvudsak lugnt vatten och alltid nära land. En kortare passage kan upplevas lite skvalpig på norra sidan.

Ungefärlig tid

Det här är en lagom morgon- eller kvällstur och behöver inte ta mer än en timma.

Längd

Längden på den här turen är 10 km. Det finns också möjligheter att gå iland i någon av de grunda vikarna.

Markering

Kolla kartan innan och ta med dig en fysisk karta eller sjökort.

Vilken kartapplikation använder du?

Lagunen har valt att koncentrera sig på tre appar, som vi upplever fungerar bra i vårt område. Samtliga finns som användbara gratisversioner, men betalar man ett abonnemang öppnas självklart fler möjligheter. Naturligtvis kan du även ladda ner GPX-filen din egen favoritapp. I receptionen säljer vi också en bra friluftskarta i skala 1: 50.000.

  • Viewranger: En app som har ett bra användargränssnitt och bra kartfunktioner. Har sitt ursprung i vandring och navigering i skog och natur. Lätt att skapa turer och rutter. Vi använder den i första hand för vandring och stigcykling. Integrerar med Openstreetmap, som är väldigt bra uppdaterad i vårt område.
  • Trailforks: Det här är stigcyklistens hemmaplan. Här samlas cyklister som gillar skogen. Gratis kartor för att lätt kunna se var det finns bra stigcykling.
  • Strava: Den här appen har funnits med länge och i vårt område är det många användare. Därmed är den också bra uppdaterad med både landsvägscykling och mountainbiking förslag.

Boka boende redan nu!

Ankomst
Avresa
Vuxna
Barn

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.