Kuststigen

Vandra på Kuststigen

Kuststigen är en vacker och havsnära vandringsled som löper längs med Bohusläns kustremsa, från Uddevalla och Tjörn i söder till norska Moss i norr. Att vandra på Kuststigen är en unik upplevelse och här finns natur och landskap som du inte kan uppleva någon annanstans. En vandring på Kuststigen är något vi rekommenderar alla vandrare att göra någon gång i livet, för att blicka ut över västkustens arkipelag från en hög klipptopp är något alldeles extra.

Krokstrand - Ramberget

Denna etapp och vandring är av mer utmanande typ som tar dig längs Idefjorden med en härlig vy över Norge. Du startar vandringen i Krokstrand och tar dig mot Björnerödspiggen som är Bohusläns högsta punkt. Här har du tillgång till vindskydd, ved, grillplats och utkikstorn. Sedan bär det av norrut med riktning Ramberget och Dragonkullen. Du vandrar i kuperad terräng med vacker varierad natur och stigarna tar dig tillslut till Ramberget, en av höjdpunkterna på vandringen. Här har du en oslagbar utsikt över den idylliska sjön Abborrtjärn och en härlig vy över Svinesundsbron och Norge.

Ladda ner gpx-fil

Etapp Ramberget - Svinesund

Denna etapp är en utmanande vandring med mycket stigningar och kuperad natur. Med start från Ramberget och Dragonkullen så vandrar du längs stigar och grusvägar och får uppleva vacker skog, kulturhistoria, hav och såklart utmärkande för just denna etapp. Fantastiska vyer över både Norge och Sverige. Bara något man kan uppleva just här. Stigarna leder mot Svinesund och Svinesundsbron, och den sista biten går du längs vattnet mot gamla Svinesundsbron, som också är slutdestination.

Ladda ner gpx-fil

Vandring med berättelser från många århundraden

Kuststigen bjuder på underbar natur som vittnar om Bohusläns rika historia. Här samsas medeltida kyrkor och herrgårdar med pittoreska fiskesamhällen och fornlämningar. Du vandrar över berg och genom dalar, genom skogar och intill vidsträckta ängar med betande kor och hästhagar. Du kan välja den tysta urskogen som ensamt sällskap eller känna den saltstänkta brisen fladdra i håret nere vid havet. Kuststigen är helt enkelt en fantastisk upplevelse!

Svårighetsgrad

Kuststigen är på sina ställen ganska krävande, så planera strapatsen därefter. Men väl ute i det vilda kommer det vara värt ansträngningen.

Längd

Hela Kuststigen består av 23 etapper på nästan 70 mil, med skiftande karaktär som lämpar sig för såväl dags- som flerdagsturer och riktigt långa vandringar.

Ungefärlig tid

Att vandra de nio milen nära Strömstad i blandad terräng tar sin tid (för att inte nämna de totala 70 milen!). Vill du gå hela sträckan som är i någorlunda anslutning till Strömstad – från Fjällbacka till Koster – bör du planera in åtminstone två dagars vandring.

Markering

Leden är lätt att följa genom dess blå markeringar på stolparna. Kuststigen är en del av Nordsjöleden och ansluter även till Bohusleden och Soteleden på vissa ställen. Tillsammans bildar lederna ett storslaget vandringssystem som knyter samman områden med kontrastrik kust- och skogsmiljö.

Kuststigen: ett samarbete utöver det vanliga

Kuststigen invigdes 2007 och är ett samarbete mellan Norge och Sverige i projektet ”Kustnära vandringsleder”. Kustlandskapet i Bohuslän, likväl som i norska Östfold och Akershus, har varit bebott ändå sedan inlandsisen försvann och är perfekt för vandring. Kuststigen lämpar sig för sammanhängande vandringar, med undantag för några delsträckor där leden gör uppehåll. Du kan också välja att göra rundslingor i anslutning till Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lysekil, Sotenär, Tanum eller Strömstad.

Kuststigen kring Strömstad

Kring Strömstad med omnejd kan du gå från Kosteröarna ner längs Seläters Havsbad, Svinesund och Tanumstrand till Fjällbacka. Den sträckan är ungefär nio mil. Vill du följa Kuststigen i ”sifferordning” är det etapp 16 till 23 som tar dig från Fjällbacka upp till Strömstad och Koster nära norska gränsen. Vill du övernatta längs vägen är Lagunen Camping & Stugor i Strömstad en ypperlig mellanlandning.

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.