Lagunen Stories

Berättelser från Bohuslän och livet i naturen

Av Lagunen

Välkommen till Mali, Klara och Eva

Vad vore Bohuslän utan sina sjöbodar? Detta karakteristiska inslag i det bohusländska landskapet är en viktig pusselbit i historien.

Sjöbodarna är karaktäristiska i det bohuslänska landskapet i tydlig kontrast mot granit och himmel. Tätt tätt ihop – båt, brygga, bod och bostad. Ibland alldeles allena ute på småholmarna; vadbodarna för sommarförvaring av sillvadar. Den Bohuslänska skärgården blir ständigt uppmärksammad för sin skönhet och dragningskraft. För tre år sedan utsåg CNN Bohusläns skärgård till en av de tio mest sevärda vildmarkerna på jorden.

För oss är det fantastiskt inspirerande att ha de här möjligheterna alldeles runt hörnet. För att komma ännu närmare de Bohuslänska traditionerna, kulturen, människorna och havet har vi byggt egna sjöbodar. Och lika självklart som att vi döper våra båtar ger vi namn åt sjöbodar.

Lagunens sjöbodar ligger nära till klippor och hav

Våra sjöbodar har namn efter tre för Lagunen betydelsefulla kvinnor; Mali, Klara och Eva.

Sjöbodarna på Lagunen bjuder på unika upplevelser.

Mali, den största av bodarna, har långbord och bänkar för tio till fjorton personer. Eva rymmer en vedeldade bastu med utsikt över havet, bryggan och badtrappan precis utanför. Bredvid Eva ligger Klara, som är ett omklädningsrum. På bryggdäcket står badtunnan. Plats för sex till åtta personer. Även den vedeldad. Att på vinterkvällarna sitta i ett varmt bad och titta upp på en stjärnklar himmel är en magisk upplevelse. Du andas frisk, klar och kall luft samtidigt som slitna muskler återhämtar sig i det salta, varma och friska vattnet. Avsluta kvällen med ett dopp i havet – en kick för blodomloppet!

Vill du få ut det allra bästa av Bohuslän, verkligen känna Bohuslän, kom till oss under skaldjurssäsongen i oktober och november. Börja dagen med att fiska din egen hummer. Borda en fiskebåt och få med dig lite räkor och burfångad havskräfta. Avsluta fisketuren med att koka din egen fångst på bryggan utanför våra sjöbodar. Och efter skaldjursfesten är bastu och badtunna varma. En kall pilsner till det och du har vårt recept på den bästa upplevelsen!

Lika vackert oavsett årstid.

Av Lagunen