[:sv]

Lagunen Stories

Berättelser från Bohuslän och livet i naturen

Av Lagunen

Laga mat över öppen eld 🔥 Det är campingliv!

Det bästa campinglivet är när du får chansen att laga mat utomhus. Upptäcka nya smaker och kombinationer. Att laga mat över öppen eld är att gå tillbaka till sina rötter.

Att njuta en god bit i sällskap med goda vänner, är en sann njutning. Men att kunna göra det utomhus, är ännu starkare. Maten smakar ännu bättre när man äter den i skogen bland tallar och träd, eller vid havet till ljudet av vågskvalpet i eftermiddagssolen. Det är heller inte särskilt svårt! Med lite enkla knep och bra teknik vill vi inspirera dig att prova på. Och du – att bli lite kladdig och smutsig om fingrarna och lukta till söt rök ingår som en extra krydda.

Att samlas runt lägerelden är mysigast på hösten och vintern

På Lagunen har vi ca 30 eldstäder och grillplatser. När du bor hos oss har du alltid tillgång till ved.

Att tända en eld – och släcka den…

Alla sätt är bra. Utom de dåliga. Tidningspapper är en klassiker. Principen är att gå från det lilla till det stora. Börja med det som är mest lättantändligt. Förutom bränsle behöver en eld också syre. Därför är det viktigt att den mer finhuggna ”tänneveden” inte ligger för tätt när du startar din brasa. Det finns även bra tändkuddar att köpa i affären, som fungerar utmärkt att starta brasan med. Men du! Se alltid till att elden är riktigt släckt innan du lämnar.

Använd rätt teknik

När du lagar mat över öppen eld, har du inget reglage där du kan höja och sänka värmen. Arbeta istället med att flytta och sprida ut dina vedträd. Då kan det vara användbart att ha större eldtång eller grilltång som du kan greppa veden med. Ett annat bra tips, när du behöver skruva upp värmen snabbt, är att ha ett par vedträn som ligger i ytterkanten på din eld och som bara värms upp. När du sedan puttar in dem i värmen och de antänds, får du genast upp temperaturen igen.

Veden värmer flera gånger, säger man...

Har man själv varit med och huggit ved så förstår man att det är sant. Först ska trädet ner på marken, sedan ska det kvistas och stocken delas. Därefter ska stocken och kvistarna lastas och transporteras. Stockarna blir till kubbar och kvistarna eldas upp. Sedan blir kubbarna, med hjälp av en yxa till vedträn, som torkas och sedan transporteras ut till alla eldstäder. Vissa av vedträden klyvs ytterligare några gånger, och kallar vi dem för ”tänneved”

Och nu till det roliga - Matlagningen!

Receptet vi föreslår är vegetariskt. Vill man addera till sitt favoritkött, är inga problem. Ett bra tips är att förbereda ingredienserna innan. Skär ner allt  i lagom stora bitar, sedan är det bara att lägga dem på stekhällen!

Vegowraps med vitlökssås och picklade grönsaker

4 personer
ca 45 min

Ingredienser till 4 personer
2 burkar majskorn
1/2 litet rödkålshuvud
2 röda paprikor
1 påse sockerärtor
2 gula lökar
2 st röda chilifrukter
4 dl mandel
BBQ-krydda (stark)
Olja till stekningen
Wraps från Tacohyllan

Picklade grönsaker
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 rödlökar
3 morötter

Sås
1 stor burk Creme Fraiche
1 dl Socker
2 Vitlöksklyftor

Utrustning
Sotig Stekhäll med tre ben
Smutsig Bålpanna
Stålborste
Grillspade
Grilltång
Papper

Gör såhär:

Börja med lagen till dina picklade grönsaker. Sockret blandar sig med vattnet och ättikan efter en stund. Skär löken i tunna halvmånar och strimla morötterna med en potatisskalare, lägg grönsakerna var för sig i två burkar. Därefter häller du över lagen, som nu har blandat sig.

Hacka övriga grönsaker och lägg dem i olika skålar, så att de här redo att hällas över på grillfatet. Mandlarna, chillin och din favoritkrydda kan du blanda ihop direkt, och lägga i en skål. Den goda vita såsen börjar med att du pressar ner vitlöken i creme fraichen och sedan blandar ner sockret. Mums! Det är otippat gott och enkelt.

Nu dags att tända elden. Du startar du med att bränna av din sotiga stekhäll. Du tar din stålborste och borstar av stekytan ordentligt. Därefter ställer du den på sina tre ben över elden. Den kommer snabbt att bli varm och då häller du på olja och torkar rent med papper. Sedan tar du ny olja och börjar med de ingredienser som har längst stektid. Ett tips är att börja med majsen så att sockret karamelliseras och de blir lite brända. Som god tvåa lägger man på sin mandel och sedan övriga grönsaker. Mandeln skapar en bra textur och tuggmotstånd. Var inte rädd för att krydda ordentligt! När det är dags att servera låter du var och en värma på sitt eget bröd, och med hjälp av en grillspade servera sig själva.

[:]