Kajakpaddling runt Tjärnö

Paddla kajak till Tjärnö Marina Laboratorium

Kajakpaddling på Västkusten har alla möjligheter. Variationen av öar, sjöbodar och Bohuslänska miljöer ger minnen för livet. Lagunen är den perfekta utgångspunkten när man vill upptäcka Strömstads södra skärgård. Här paddlar du i lugna vikar där öarna ger skydd mot höga vågor och båttrafiken är minimal.

Boka boende direkt

Fika och kajakpaddling vid Tjärnölabbet

Lagunen har två sandstränder där du enkelt kan sjösätta din kajak. Där är det lätt och bekvämt att komma ur och i kajaken. Den här lite längre paddlingen tar dig på ett äventyr som innehåller ostronbankar, musselodlingar och marin vetenskap och forskning. Den första etappen på turen går i rak sydlig riktning och du har Tjärnö på din styrbordssida. Snart viker du av västerut och med skydd av öarna paddlar du upp mot Tjärnölabbet. Den sista biten in mot kanalen är öppen för sydvästliga vindar. Om det är en blåsig dag kan det vara lite vågor.
Nu är du framme på Tjärnölabbet, och här är det perfekt att stanna och äta sin goda matsäck. På sommaren har forskarna öppet sitt akvarium, så passa på att klappa en trollkrabba och lär dig hur hummern har det under ytan. Med ny energi börjar nu återfärden, som går via en Kulvert vid Lindholmen och sedan vidare hem mot Lagunen.

Ladda ner GPX-fil

Svårighetsgrad

I huvudsak lugnt vatten och alltid nära land. Vid högt vatten kan kulverten bli trång.

Ungefärlig tid

Det här är en lagom som en hel- eller halvdagstur. På sommaren är akvariet på Tjärnölabbet öppet.

Längd

Längden på den här turen är 19 km. Det finns inga genvägar.

Markering

Kolla kartan innan och ta med dig en fysisk karta eller sjökort.

Vilken kartapplikation använder du?

Lagunen har valt att koncentrera sig på tre appar, som vi upplever fungerar bra i vårt område. Samtliga finns som användbara gratisversioner, men betalar man ett abonnemang öppnas självklart fler möjligheter. Naturligtvis kan du även ladda ner GPX-filen din egen favoritapp. I receptionen säljer vi också en bra friluftskarta i skala 1: 50.000.

  • Viewranger: En app som har ett bra användargränssnitt och bra kartfunktioner. Har sitt ursprung i vandring och navigering i skog och natur. Lätt att skapa turer och rutter. Vi använder den i första hand för vandring och stigcykling. Integrerar med Openstreetmap, som är väldigt bra uppdaterad i vårt område.
  • Trailforks: Det här är stigcyklistens hemmaplan. Här samlas cyklister som gillar skogen. Gratis kartor för att lätt kunna se var det finns bra stigcykling.
  • Strava: Den här appen har funnits med länge och i vårt område är det många användare. Därmed är den också bra uppdaterad med både landsvägscykling och mountainbiking förslag.

Boka boende redan nu!

Ankomst
Avresa
Vuxna
Barn

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.