Bohusleden

Vandra på Bohusleden

Bohusleden är en av södra Sveriges mest kända och populära vandringsleder. Den sträcker sina 27 etapper över hela 37 mil, från Lindome i söder till Strömstad i norr. De sista fyra etapperna – från Vassbotten nära norska gränsen vidare ner till Strömstad – bjuder på en variationsrik vandring. I skogen bland stigar och på mindre vägar som leder genom Bohusläns fantastiska natur.

Etapp 26 Nedre Högstad - Krokstrand

Den 26:e etappen av Bohusleden är en utmanande vandring som kräver lite mer av dig som vandrare. Här tar dig genom skog och kala berghällar, skogsvägar och gårdar och en otroligt vacker natur med magiska vyer. Denna vandring tar dig upp på högre höjder, närmare bestämt Bohusläns högsta punkt, Björnerödspiggen som ligger 222 meter över havet. Här finns utkikstorn, grillplatser och ett vindskydd. Denna vandring bjuder också på historiska inslag som hällristningarna från bronsåldern och en 5000år gammal grav.

Ladda ner gpx-fil

Etapp 27 Strömstad - Högstad

Etapp 27 är Bohusledens förste eller sista etapp beroende på hur man ser det. Denna vandring erbjuder vacker vild natur och mysiga skogsstigar. Det finns också flera spännande avstickare längs leden. En av dom leder dig först till en bronsåldersgrav, och ett par kilometer längre fram kommer du till en mäktig grotta med en magisk utsikt. Längre fram på leden möts du av fler historiska inslag som Blomsholms säteri som grundades på 1600-talet. Här finns landets största skeppssättningar, drygt 40 meter lång.

Ladda ner Gpx-fil

Utforska Strömstad kommun

Genom Strömstad kommun är Bohusleden cirka sex mil lång. Längs vägen finns många av kommunens naturskatter att upptäcka. Du kan passa på att bestiga Bohusläns högsta berg Björnerödspiggen, som reser sig 222 meter över havet. På toppen får du en magisk och milslång utsikt. Se spännande hällristningar och andra historiska fornminnen. På vissa ställen känns det inte alls som Bohuslän, eftersom Bohusleden håller sig inåt land. Där tror man nästan att man hamnat uppe i den Norrlands fjällvärld. Därför blir det ett helt annat lugn ute i vildmarken, där du verkligen blir ett med naturen.

Svårighetsgrad

Beroende på vilka etapper du planerar att avverka varierar svårighetsgraden mellan lätt eller medelsvår. Medel, om du tänker dig en riktigt lång vandring.

Ungefärlig tid

Genom Strömstad kommun kan du avverka samtliga fyra etapper på en dag, om du är förberedd på en rejäl vandring från morgon till kväll.

Längd och markering

Hela Bohusleden är 37 mil lång, den delen som går genom Strömstad kommun är cirka sex mil. Bohusleden är markerad med orange färg på träd eller stolpar.

Blandad vandring

Bohusleden är mestadels lättvandrad, men som alla längre leder blir det större nivåskillnader på sina ställen och således mer krävande. Mellan Vassbotten och Håvedalen är det både höga berg och djupa dalar. Här och där får du både en storslagen utsikt över Bohusläns skogar och ett glittrande hav på avstånd i väst. Från Krokstrand går leden uppåt över det majestätiska Löveråsfjället, med Björnerödpiggen som en topp du verkligen måste uppleva på denna sträcka.

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.