Nordkoster

Vandra på Nordkoster

Utanför Strömstad ligger de natursköna Kosteröarna. Att besöka och vandra på öarna är att fullända din skärgårdsupplevelse. Nordkoster har två markerade slingor som tar dig genom en oslagbart vacker natur. Här finns böljande ljunghedar, vidsträckta klapperstensfält och småskog att utforska. Längs lederna finns många möjligheter till små avstickare, så du behöver inte planera din vandring i detalj utan kan lugnt ta dagen som den kommer. Ge Nordkoster tid och du får så mycket tillbaka!

Vandra och ta del av Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark och invigdes i september 2009. I Kosterhavets nationalpark finns ungefär 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land. Vanliga arter samsar med mer sällsynta och helt unika. Större delar av både Nord- och Sydkoster består av skyddad natur. Det görs idag insatser för att återskapa Kosters landskap som det såg ut förr i tiden. För att bevara Kosteröarna på bästa sätt finns en rad föreskrifter du som besökare måste följa. Klicka in på kosterhavet.se för att kolla närmare på vad som gäller.

Öppna karta

Svårighetsgrad

Vandra på Nordkoster passar de flesta, du tar dig ganska lätt igenom de två slingorna.

Längd

Lederna på Nordkoster är tillsammans nästan åtta kilometer och börjar och slutar i anslutning till de södra centrala delarna.

Ungefärlig tid

Med ett normalt promenadtempo tar det cirka två timmar att avverka slingorna.

Markering

Den vitmarkerade slingan är fyra kilometer, medan slingan på tre och en halv kilometer är orange.

  • Vit slinga: 4km
  • Orange slinga: 3,5km

Sevärdheter på Nordkoster

När du väljer att vandra på Nordkoster finns några sevärdheter som du verkligen måste se. Klapperstensfälten vid Valnäsbukten är imponerande med sina spår från istiden och tydliga tecken från när Koster steg upp ur vatnet under landhöjningen. På Valnäs kärrmarken växer den sällsynta smörblomman Bohusranukel: så unik att den bara växer på Kosteröarna. Basteviken, Norrvikarna och Hasslevikarna är några av de härliga vikar som bjuder in till bad under sommaren. Och missa inte Kosters fyrar, Kosters högsta punkt, där du får en helt enastående utsikt över Kosterarkipelagen.

  • Vit slinga: 4km
  • Orange slinga: 3,5km

Vandra på västkusten från Lagunen Camping & Stugor

Från Lagunen Camping & Stugor har du ett toppenläge när du vill vandra på västkusten! Ta med dig tältet, packa ner kängorna, fyll ryggsäcken med bra snacks och kom till Bohuslän när du vill vandra vid kusten. Vandra på saltstänkta Nordkoster och Sydkoster, prova på någon av etapperna längs Bohusleden och Kuststigen eller upptäck de lite mindre vandringsturerna på Saltö, Västra Rossö – Kockholmen och runt Lagunen Camping & Stugor. Att vandra i Bohuslän passar utmärkt oavsett om du är nybörjare, van entusiast eller rutinerat proffs. Välkommen att upptäcka vandring på västkusten.