Sydkoster

Vandra på Sydkoster

Utanför Strömstad ligger de natursköna Kosteröarna. Att besöka och vandra på öarna är att fullända din skärgårdsupplevelse. Sydkoster är den större av öarna, med fyra färgmärkta vandringsleder som sträcker sig runt i princip hela ön. Du bjuds på naturskön vandring i omväxlande landskap, med allt från öppna betesmarker och strandängar till äldre bladskog och härliga utsiktsplatser nere vid havet.

Vandra och ta del av Kosterhavets nationalpark

På Sydkoster vandrar du i ett lummigt landskap med lövskog, blomsterrika strandängar och långa sandstränder med inbjudande bad. Här kan du välja mellan fyra färgmärkta leder, som var en är ca 3 – 5 kilometer långa. Vill du göra en längre vandring runt hela ön så kan du kombinera lederna för att få en vandring på ca 14km. Lederna tar dig dels över inlandet mellan öns hamnar, och även utmed en stor del av kustlinjen. Stanna till vid Valfjälls utsiktsplats, bada vid den långa sandstranden vid Kilesand eller utforska livet under vattenytan vid Rörviks snorkelled.

Omkring dig ligger Kosterhavets nationalpark, Sveriges mest artrika havsområde, med ungefär 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land.

Öppna karta

Svårighetsgrad

Det är familjevänligt och vackert att vandra på Kosteröarna. Svårighetsgraden varierar från lätt till medel beroende på hur länge du vill vandra.

Ungefärlig tid

Tänker du vandra samtliga fyra slingor på Sydkoster får du vara beredd på ungefär fyra timmar till fots.

Längd och markering

De fyra vandringlederna på Sydkoster är tillsammans cirka 1.5 mil långa och är utmärkta med blå, gul, grön och röd färg.

 • Blå slinga: Långagärde – Ekenäs: 3,5km
 • Gul slinga: Långagärde – Brevik 4km
 • Gul slinga: Brevik – Ekenäs 3km
 • Grön slinga: Kilesand – Långevik 5km
 • Röd slinga: Ekenäs – Kilesand 3km
 • Röd slinga: Kilesand – Brevik 4km

Sevärdheter på Sydkoster

Sydkoster är den större ön, med mer bebyggelse och naturupplevelser. När du är här på vandring finns det såklart flera saker du inte bör missa. Naturum Kosterhavet till exempel, som är besökscentret för Kosterhavets nationalpark. Valfjäll är en utsiktsplats som bjuder på fantastisk utsikt över öarna, ett perfekt delmål att stanna till under vandringen.

Kosters Trädgårdar är en underbar plats med restaurang, växthus, bageri och gemytlig gårdsbutik. Och behöver du svalka av dig efter avklarade strapatser i spåren finns flera badplatser. Vid Rörvik finns dessutom en jättespännande snorkelled att utforska närmare.

 • Blå slinga: Långagärde – Ekenäs: 3,5km
 • Gul slinga: Långagärde – Brevik 4km
 • Gul slinga: Brevik – Ekenäs 3km
 • Grön slinga: Kilesand – Långevik 5km
 • Röd slinga: Ekenäs – Kilesand 3km
 • Röd slinga: Kilesand – Brevik 4km

Bo vid Strömstads skärgård

På Lagunen bor du precis där havet och Strömstads skärgård börjar. Här finns alltid något att upptäcka. Blir det en heldag i Strömstad, en båttur på Kosterhavet eller en lugn dag med krabbfiske på mage från Malis brygga, alldeles intill Lagunens badstrand? På Lagunen vaknar du till ljudet av vågornas skvalpande, måsarnas skrik och Kosterhavets havsbris som letar sig in i viken året runt – det är bara du som bestämmer när.